Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

I det här avsnittet kommer vi fördjupa oss i jakt med den stående fågelhunden, och för många jägare är jakt med stående fågelhund en av de mest attraktiva jaktformerna.

För många är tjusningen att med blicken följa en vältränad jakthund, som med hög fart och intensitet rör sig över ett större fält eller fjäll, för att sedan finna den tryckande fågeln, och på en tusendel av en sekund frysa till i det karakteristiska ståndet, där hundens nos stramt pekar mot den punkt där fågeln befinner sig. För alla som haft möjligheten att jaga över en stående fågelhund är jaktformen både fascinerande och spännande. Men även för den inbitne skogsfågeljägaren så är jakt med stående fågelhund, ett lika spännande alternativ som jakt med skällande fågelhund eller toppfågeljakten.

Här kommer det an på jägarens skicklighet att röra sig tyst i marken och att ha en stor känsla för skogsfågelns flyktbeteende när hunden får order om att avancera mot fågeln för att få upp den på vingarna.

Text: Anette Gustafsson