Olle är en passionerad jägare vars hjärta klappar extra för fågeljakt och trädskällarjakt, där Foxy är en oumbärlig partner. I en intervju delar Olle med sig av sina jaktminnen och berättar om den nervkittlande tävlingen där Foxy och han till slut stod som segrare. Olle ser redan fram emot nästa utmaning: Nordiska Mästerskapen i höst.
SSF Medelpad stod som värd för 2023 års Skallkung. Tävlingen ägde rum från den 30 september till 1 oktober. Varje lokalklubb får skicka en deltagare, och kvalificeringen sker genom olika former av jaktprov som arrangeras av klubbarna.
Östanskär Hotell och Konferens i Indal var värd för evenemanget, och provrutorna låg huvudsakligen på SCA-mark i närheten av hotellet. Arrangörerna hade goda förhoppningar inför tävlingen och en hel del fågel kunde utlovas.
Under två intensiva dagar avgörs Skallkungen, där varje fyrfota deltagare ska genomföra ett prov varje dag. Skallkungen koras till den hund som erhåller den högsta poängen under något av de två utförda proven.
Den hund som presterade bäst under dessa dagar var Näverbergets Foxy med ägare av Olle Gunnarsson.
Vi på Allt om Jakt & Vapen har fått en pratstund med den lycklige vinnaren.
Olles jaktliga bana började som för väldigt många andra med älgjakt. Redan som liten grabb slog han följe och satt på älgpass under höstarna och han fastnade verkligen för spänningen som jakten medför. Fast besluten skaffade han egna vapen när tiden var inne för det.
Intresset för trädskällarjakten tog sin start för cirka 13 år sedan då Olle fick följa med en bekant och dennes finskspets.
– 2012 skaffade jag min första egna finskspets och jag anser nog att ett hem utan denna hundras inte är komplett, säger Olle och skrattar.
De senaste åren har de i stort sett varit trädskällarjakten för hela slanten för Olle. Men hemma hos Olle och hans familj finns det även en breton på snart ett år.
– Min tanke är att få i gång bretonen till hösten så då blir det väl förhoppningsvis en del stående jakt, men man kan väl säga att 95 procent är fågeljakt numer. Jag försöker väl klämma in någon enstaka älgjakt där emellan. Jag skulle vilja prova på att jaga vildren i Norge, det är väl det som står på min bucket list i jaktsammanhang.
Vad gör trädskällarjakten speciell?
– Det är ju friheten och lättsamheten i jaktformen, man behöver inte ut i ottan utan kan gå ut när det passar. Att inte behöva anpassa sig till ett stort jaktlag, att kunna dra i väg en tur på två timmar efter jobbet till exempel. Sen är det ju såklart spänningen som uppstår vid ståndskall, att försöka smyga sig inpå och lyckas få syn på fågeln innan den fått syn på dig. Det är fascinerande hur svårt det kan vara att se en fågel i ett träd ibland.
Olle värdesätter en trädskällare som är lugn, trygg och snäll. Han menar att jakten finns i dem så den kommer av sig själv bara de får rätt förutsättningar. Sen vill han ha en samarbetsvillig hund som jagar tillsammans med honom och inte ensam.
Finskspetsen Foxy är en väldig lugn hund som de kan ta med sig överallt. Jaktligt så tycker Olle att farten och söket är bra, och att hon ofta är säker i fågelarbetet när hon har fått tag i en fågel.
Har Foxy några svagheter?
– Hon är ju inte så gammal ännu så det finns väl en del orutin i vissa situationer. Ibland kan hon bli lite för självständig och vara ute på sök lite onödigt länge.
Det råder ingen tvekan om att fågeljakten ligger varmt om Olles hjärta och på frågan om han har något speciellt jaktminne som etsat sig fast blir svaret ganska enkelt.
– Första fågeln för unghunden bär man ju alltid med sig.
Ett svar de flesta med hund kan stämma in i. Att få belöna sin fyrbente vän med ett fält vilt slår det mesta när det kommer till jakt.
– Jag har ett roligt minne med min tidigare hund, Tjäderlekens Raiko. Det var en jaktdag på senhösten och Raiko skällde för fullt i en tät gran. Jag skulle smyga mig in och försöka få syn på vad det var. Jag låg på backen med handkikaren och spanade av granen och fick då syn på ekorre som satt på en kvist.
Jahopp tänket jag, ett ekorrskall igen! Jag skulle gå dit och försöka få med mig hunden därifrån så vi kunde fortsätta jakten efter fågel. Döm om min förvåning när jag är där och ropar ”kom nu, det är bara en ekorre” och det flyger ut en orrhöna ur samma gran. Så man skall alltid lita på sin hund, säger Olle och skrattar.
Dag ett av Skallkungen
Skallkungen är en tävling som sträcker sig över två dagar där deltagarna ska genomföra ett prov varje dag. Skallkungen koras till den hund som erhåller den högsta poängen under något av de två utförda proven.
Det var med en spänd förväntan Olle åt sin frukost den första tävlingsdagen. Provrutan var lottad sen kvällen innan och efter att frukosten inmundigats bar det av till skogs.
Det var perfekta väderförhållande, fuktigt, halvklart och lite lätt vind vilket bådade ju gott.
– Dagen började väl inte så bra. Foxy började skälla ståndskall efter cirka 25 minuter av provtiden. Spänningen steg så klart, men när vi kommit in på 100 meter och Foxy har skällt 10 minuter så ska domaren gå fram och kolla och bedöma fågelarbetet. Det visade sig vara tomt i trädet, alltså ingen fågel vilket renderade i minuspoäng.
En tråkig start för Olle och Foxy men det var långt kvar av provdagen, så de gick vidare. Efter ytterligare cirka 30 minuter blev det skall på nytt.
– Samma procedur, vi går in på 100 meter och väntar tills hon skällt i 10 minuter och domaren går fram på skallet. Jag sitter ju nervöst kvar och väntar och efter ett tag hör jag domaren börjar bryta i några kvistar. Min första tanke var ju att det var en till tomskällning, givetvis skulle väl det hända på ett SM. Man kan knäcka lite kvistar eller dylikt för att skrämma i väg fågeln om den sitter i ett träd i närheten av det hunden skäller i, man får då inte lika mycket poängavdrag ifall fågeln är i närheten.
Som tur var satt det en orre i rätt träd och som satt såpass tryggt att domaren fick skrämma i väg den. Besvikelsen vändes snabbt till en nöjd husse och de trummade vidare i skogen.
Fågelarbetena avlöste varandra under dagen och det tog inte lång tid förens hon hittade en till fågel och gjorde ett fullt och godkänt jobb på denna. Nu hade de vind i seglen! De hade lycktas hitta på väldigt fina fågelbiotoper som de gick på sista timmen av provet. Foxy hade sökt på bra och med hög fart hela provet men det fattades dock ett fullt jobb.
Provtiden är 3 timmar med möjlighet till förlängning på 1,5 timme. När det var ungefär 30 minuter kvar av provet så ekade ståndskallet 500 meter bort från Olle och domaren.
– Vi kom in på 100 meter och domaren var övertygad om att det var en tjädertupp, då Foxy var lite aggressiv i skallet. Givetvis hade han rätt. Det var en stor och fin ”gammtupp” vi fick avsluta med och därmed avsluta denna provdag.
En helnöjd husse som hade räknat ut att dagens resultat borde räcka till övre halvan i alla fall, kopplade hunden och tackade domaren för en fantastisk dag i skogen och de drog vidare till anläggningen.
Väl på anläggningen väntade genomgång av dagen, lottning av morgondagens ruta och en suverän middag. Olle trodde inte att dagens resultat skulle räcka till ledning men det skulle visa sig göra det. Men en hel dag kvar i skogen väntade och Olle visste att allt fortfarande kunde hända.
Dag två
Då var det dags för den sista dagen av Skallkungen där Olle och Foxy hade fått en provruta som hade haft bra med fågel dagen innan vilket lovade gott. Vädret var betydligt sämre denna dag med hård vind vilket bitvis skulle göra det betydligt svårare för hundarna.
– Det blev tyvärr en händelselös dag för oss. Foxy sökte på bra under hela provet men vi såg inte en fjäder på hela dagen. Så det var ju trist, men som tur var hade vi ju en bra gårdag att falla tillbaka på. Väl på anläggningen väntade genomgång av dagen och vinnare av Skallkungen. En väldigt nervös väntan, men tamejtusan så räckte ju den första tävlingsdagens resultat till vinst!
Hur kändes det när det stod klart att du och Foxy stod som segrare i Skallkungen 2023?
– Jag var ju helt övertygad om att någon skulle slå det på söndagen. Men så klart kändes det fantastiskt roligt att stå som segrare! Det var ju inte något vi hade räknat med direkt. Men bara att få vara med på evenemanget var ju riktigt roligt och lärorikt. Nu får vi ladda om till Nordiska Mästerskapen i höst, säger en glad och förväntansfull Olle.
Olle Gunnarsson
Bor: Transtrand
Yrke: Virkesinköpare
Ålder: 34
Familj: Fru och två hundar
Hundar: Finskspetstiken Näverbergets Foxy 3 år. Bretontiken Betty 1 år (Agerlyckans Yiska)
Text: Tony Hansson
Foto: Privat