Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Vintern är här och för många är åteljakten på räv redan i full gång, men än är det är inte för sent att börja. Vi tipsar här om vad du bör tänka på när du väljer plats för din rävåtel.

Ensam i nattens tystnad sitter man där med sina tankar och stirrar ut genom gluggen. Det är fridfullt på något sätt, men också oerhört spännande. Vilken sekund som helst kan den dyka upp, den där räven som de senaste nätterna lämnat sina tassavtryck på åteln, vilken tid kommer den i natt tro?

Att se den där mörka skuggan lösgöra sig från skogsbrynet och närmast flyta fram över det månbelysta snötäcket mot åteln är en upplevelse svår att rättvist beskriva för den som aldrig upplevt det. En väl planerad åtelplats ger dig möjlighet att utnyttja det ljus som finns på bästa sätt och exponerar räven på ett sådant sätt att du har goda möjligheter att komma till skott på den. Här kommer några tips på vad du bör tänka på.

Text och foto: Anders Dahlgren