Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

För många är det en självklarhet med vad man väljer för typ av kläder och skor när man ska ut på jakt, men för nybörjaren är det inte alltid så enkelt, och vem vet, det kanske finns något att snappa upp även för dig med lång erfarenhet?

Bra jaktkläder är oftast förhållandevis dyra vilket innebär att de flesta endast köper ett jaktställ. Problemet är att Sverige har sina olika årstider som bjuder på mer varierande förutsättningar än vad ett ställ klarar av. Men med några komplement till din utrustning kommer du långt.

Undertecknad föredrar den klassiska lagerprincipen, med tunna lager kläder som ger en flexibilitet och hög komfort. Det första lagret ska vara skönt mot kroppen och transportera bort fukt på ett bra sätt. Det ska även vara anpassat till temperaturen, så att det är svalt en varm dag och värmer en kall dag. Lager två som används när det är lite kallare har till uppgift att isolera, medan ett ytterskikt skall vara ett skydd mot vatten och vind.

Text: Johan Olsson
Foto: Anders Andersson och Anders Dahlgren