Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Läs alla delar av knivskolan här ->

Nu när limmet har härdat så börjar, enligt min mening, det roligaste och mest tillfredställande i knivmakeriet. Att forma till skaftet. Det är i det här skedet som du sakta men säkert kommer att se hur ditt alster börjar ta form. Men ha inte för bråttom när du grovformar. Tänderna från exempelvis en rasp kan ge djupa spår som kan vara svåra att slipa bort. Jag ska ge dig tips och guida dig på vägen.

Ett skaft som är uppbyggt med olika material brukar innebära olika tjocklek på de olika bitarna. Därför brukar jag planslipa skaftets ytor så att det blir lättare att föra över mallen på skaftet. När skaftets sidor, rygg och buk är slipade och i vinkel så ritar jag av mallen på skaftet. Jag är noggrann i det här läget och ser till att linjerna från bladets rygg och buk matchar med skaftets linjer. Jag kollar detta från olika vinklar så att allt ser bra ut. Ibland kan en så liten justering som en millimeter av mallen betyda fullträff. Därefter sågar jag ut skaftets form. Jag brukar ha lite marginal här och sågar ut formen cirka en millimeter utanför mallens linje. Den millimetern slipar jag till efteråt.

Det är nu dags att markera centrumlinjer på skaftets rygg och buk. Det gör jag för att undvika att skaftet ska bli krokigt och vinkla av från bladets linjer. Ett smart sätt att göra detta på är att placera bladet på en plan yta samtidigt som skaftet är utanför arbetsbänken. Därefter tar jag en penna och lägger även den plant mot den plana ytan. Jag pressar ner pennan och ritar längs med hela ryggen på skaftet. Sedan vänder jag på kniven och ritar ytterligare en linje på skaftets rygg. Nu har jag två linjer som exakt följer bladets linjer. Samma procedur görs på skaftets buk.

Text & foto: Tony Hansson