Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Läs alla delar av knivskolan här ->

När du kommit så här långt i processen är det snart dags att börja sy. Men innan dess är det några detaljer som ska göras. I den här delen kommer jag med ord och bild att visa hur jag går till väga.

Snart är det dags att blötlägga lädret. Men innan det är det några detaljer som ska göras. Med ett kombinationsverktyg ska ett spår markeras på båda sidor om lädret. I dessa spår ska sömmen vara. Detta verktyg har två bredder, jag brukar använda det smalare spåret som är två millimeter. Verktyget ska pressas ned mot lädret samtidigt som det förs upp längs kanten på lädret. Verktyget ska ligga an mot läderkanten hela vägen upp för att få lika avstånd. Detta görs på både höger och vänster sida. Var noggrann med detta så blir sömmen jämn och fin.

I det här skedet gör jag en lätt markering med en syl längst ner på lädret, några millimeter från lädrets spets. Detta görs på både höger och vänster sida. Och jag är noga med att markeringarna hamnar på samma höjd. Annars finns det risk att slidan vrider sig när jag syr, om inte hålen skulle vara mitt för varandra.

Text & foto: Tony Hansson