Jag har blivit allt mer intresserad av skytte och har tänkt köpa mig grejor för att börja handladda. Jag har ett kulvapen i kaliber 308. Vad be­höver jag för prylar för att komma igång och vad ska jag tänka på?

SVAR

Handladdning är en trevlig och spännande hobby som kräver koncentra­tion och noggrannhet. Det finns färdiga handladdningsset som innehåller det mesta man behöver för att komma igång. Det man behöver är en laddpress med verktyg för respektive kaliber, krutmått, krutvåg, hylssvarv, digitalt skjutmått, smörjdyna och hylsfett. Sedan är en laddbok bra, förslagsvis Normas.

Krutvågen använder man för att kalibrera krutmåttet, så att man vet att man doserar krutet korrekt. Hylsfettet och smörjdynan använder man för att fetta in hylsorna när de kalibreras till rätt mått, vilket görs med hjälp av en hylssvarv.

Fördelen med handladdning är förutom ekonomi att man får en mycket bättre produkt. Visst duger fabriks­laddad ammunition till all form av jakt, men om man jagar de där sista centimetrarna för att få en tät träffbild är handladdning ofta lösningen. Men att få fram den ultimata laddningen för sitt specifika vapen är komplicerat och tar tid. Men var noga med att aldrig överladda, utan följ rådande rekommendationer.

Det stora problemet med handladdningen är att få tag på fräscha tom­hylsor, för det lönar sig inte att köpa dem. Antingen ser du till att få ta reda på de som samlas kring skjutbanan, eller så köper du övningsammunition, som är billigare än jaktammunition, och tar reda på dessa hylsor när du laddar jaktammunition. Det är trots allt viktigare att jaktammunitionen är bra och med en noggrant hemladdad produkt får du alltid bättre resultat än fabriksladdat. Hylsor av bra kvalité kan laddas om flera gånger, medan dåliga hylsor oftast inte går att ladda om en enda gång.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.