Hej. Jag har fått överta en gammal Husqvarnastudsare i 6,5×55 från min farbror som slutat jaga. Jag fick med 1,5 ask skott som heter Norma rådjur, kan jag använda dem till älg också? 6,5×55 är ju klass ett?

SVAR

Hej. Nja, det är inte säkert. Det är ammunitionen som avgör vilken klassning kalibern har, petar du till exempel in en helmantel i din 6,5×55 eller .30-06 så hamnar den automatiskt i klass tre. För att en patron ska uppfylla klass ett ska kulan vara gjord för att expandera, till exempel bly- eller hålspets (det finns även hålspetsar som inte är gjorda för att expandera, utan där hålspetsen endast finns där av ballistiska skäl. Dessa klassas också som helmantel i det sammanhanget). Förutom det ska den väga minst nio gram och ha en anslagsenergi vid 100 meters avstånd på 2700 joule. Väger kulan över tio gram räcker det med 2000 joule.

Jag har försökt hitta information om den patron du nämner, men tyvärr utan resultat. Jag vill dock (med viss reservation) minnas att dessa vägde nio eller 9,1 gram (139 eller 140 grains). Jag tror inte att den patronen uppfyller kraven på anslagsenergi för klass ett, men det bör stå på originalasken om du har den kvar? Har den inte en anslagsenergi över 2700 joule på 100 meter får du spara dessa till rådjur och annat vilt i klass två. Står det ingenstans hade jag satsat på att de inte håller klass ett med tanke på ammunitionens namn. Utan att ha räknat noggrannare på det så gissar jag att hastigheten vid mynningen bör ligga en bra bit över 800 meter per sekund för att nå upp till klass ett med den patronen, jag tror inte den ligger så högt.

Anders Dahlgren

Fel: Kontaktformulär hittades inte.