Hem Frågepanelen

Frågepanelen

varmintkulor

Vad är varmintkulor?

Man läser mycket om att folk använder varmintkulor till räv, men vad är det? Har ni någon bra ammunition att rekommendera?

Vad ska jag titta efter när jag köper begagnat?

Jag har en fråga angående ett vapen, det gäller en Carl Gustav 3000 jag funderar på att köpa i kaliber 9,3x62 för att bygga om. Vad bör man tänka på att undersöka och vara vaksam på?

Norma rådjur, klass ett eller inte?

Hej. Jag har fått överta en gammal Husqvarnastudsare i 6,5x55 från min farbror som slutat jaga. Jag fick med 1,5 ask skott som heter Norma rådjur, kan jag använda dem till älg också? 6,5x55 är ju klass ett?

Finns det en övre begränsning för jaktkalibrar?

Vissa har en dröm att äga en bössa som är jättestor och jättetung, samt att varje skott kostar en halv förmögenhet. Så frågan lyder; finns det några som helst begränsningar för grövre kalibrar eller inte?

Värde på gevär från 50-talet

Jag har en Husqvarna hanbössa med toplever, tillverkningsnummer 181827. Den är från 50-talet och det har bara skjutits fyra skott med den, blåneringen är intakt. Är det nåt värde på den eller bara skrotvärde?

Hur säker är min gamla bössa?

Hej! Jag och kusinen har våra fäders gamla älgdräpare av märket Stiga i kaliber .30-06, som jag förstår är byggd på en 96-låda. Nu har frågan om hur osäkra dom är dykt upp. Och som vanligt har alla hört olika. Kan de verkligen vara osäkra per ­automatik om man använder ”­normal” ammunition? Att ladda med högt laddad ammunition ska man väl undvika i alla gamla vapen.

Ska jag lämna iväg min vapenlicens till köparen?

Hej! Jag har en fundering, hur är förfarandet med licens­en vid försäljning av vapen mellan privata personer. Skickar man iväg sitt original till köparen? Eller skickar köparen licensansökan till mig och jag lämnar in den med mitt original? Har aldrig sålt till någon, okänd därav frågan.

Kan jag jaga med en ombyggd Mauser m/96?

Hej, jag har en ombyggd Mauser m/96 i kaliber 6,5x55 och undrar om man fortfarande kan jaga med den eller om den är farlig att använda?

Medföra vapen på skoter

Hej. En kamrat påstår att man kan få frakta ett klass 1 vapen på skoter (på kälken). Han nämnde något om att man då skall köra efter en skog/grusväg. Stämmer detta?

Vem är skytten?

Skytt 1 skjuter på en älgkalv som går iväg. Det är mycket blod efter kalven. Skytt 2, som är hundföraren, skjuter kalven på ståndskall. Det visar sig att första skottet sitter långt bak i buken. Kalven har blött mycket när den gick. Det blev mycket prat i slaktboden om vem som räknas som skytt?

Får jag sätta upp en gammal Mårdfälla?

Hej. Jag är ny på det här med fällor och har fått två gamla mårdfällor av min morfar, det står Gävleborgsfällan mård på dem. Är de godkända att fånga med? Är det nåt särskilt jag behöver kolla innan jag sätter ut dom?

Jakttorn utan markägarens tillstånd

För några år sedan kom det upp ett jakttorn på min mark som ingår i ett VVO på cirka 20 000 hektar där jag äger 300 hektar. Tornägaren har inte frågat mig (markägaren) om lov. Får personen sätta upp ett jakttorn utan lov från markägaren?

Hittat revolver

Hej. Min mamma gick bort för några år sedan och i en kartong hittade jag nyligen en revolver i mycket fint skick. Ingen i familjen känner till detta vapen och jag tror inte det är registrerat. Hur får jag det registrerat och lagligt? Jag såg på polisens hemsida att det krävs ett SE-nummer, vilket jag inte har eller kan hitta.

Markägare

Hej. Jag är markägare i ett mindre viltvårdsområde på 1 944 hektar, varav en större markägare äger cirka 1 100 hektar som de hyr ut till...
Husqvarna-modell-17

Arvegods

Jag håller på med min jägarexamen just nu, och i samband med att jag “blir en jägare” så ska jag få en bössa av min far. Det är nog inte direkt en bössa man jagar med, men jag skulle gärna vilja veta lite mer om den.

Winchester

Hej Anders. Vår familj har ett Winchester­gevär som vi gärna vill veta mer om. Det är i ”bruksskick” det vill säga mekanismen fungerar utmärkt,...
Mauser Gevär m/96, eller Svenskt Armégevär, från år 1896

Mauser

Jag håller på med min jägarexamen just nu, och i samband med att jag “blir en jägare” så ska jag få en bössa av min far. Det är nog inte direkt en bössa man jagar med, men jag skulle gärna vilja veta lite mer om den.

Kolvvård

Kolven på mitt gamla hagelvapen är hel och fri från sprickor, men torr och lite sliten. Med handen på hjärtat har jag aldrig vårdat den. Hur ska jag göra för att den ska bli så bra som möjligt?

Följ oss på sociala medier

0FansGilla
9,362FöljareFölj
8,970PrenumeranterPrenumerera