Hej. En kamrat påstår att man kan få frakta ett klass 1 vapen på skoter (på kälken). Han nämnde något om att man då skall köra efter en skog/grusväg. Stämmer detta?

SVAR

Hej. Jag tror din kamrat blandar ihop två olika saker, jag ska försöka förklara. Det stämmer att du kan frakta vapen på din ­skoter eller fyrhjuling (oavsett kälke eller ej), så länge du enbart kör på en väg som normalt sett är farbar med vanlig bil, ­exakt var gräns­en för detta går vågar jag inte uttala mig om säkert, men ett rikt­märke bör vara att det ska röra sig om en bilväg som finns utmärkt på en vanlig karta från Lant­mäteriet. Förbudet att medföra skjutvapen på motor­fordon gäller endast när du kör i terräng, men så fort du svänger av vägen, ut i terrängen, bryter du dock mot lagen.
Den andra delen är att det kan finnas undantag för att transportera vapen i terräng i fjällen. Här gäller, som din kompis säger, att vapnet ska förvaras nedpackat på kälke eller pulka, med vital del borttaget. Dessa undan­tag finns till exempel i Norr- och Väster­botten för klass 3, 4 och hagelvapen när du behöver ta dig till jaktområdet, det finns dock vissa kriterier att hålla reda på. När det gäller transport av vapen i klass 1 och 2 finns det möjlighet att söka personlig dispens. Här ­gäller ännu striktare regler.
Gå in på berörd Läns­styrelses hemsida och klicka dig vidare där för att få reda på vad som gäller i just dessa områden.

Anders Dahlgren, viltmästare

Fel: Kontaktformulär hittades inte.