Hej! Jag och kusinen har våra fäders gamla älgdräpare av märket Stiga i kaliber .30-06, som jag förstår är byggd på en 96-låda. Nu har frågan om hur osäkra dom är dykt upp. Och som vanligt har alla hört olika. Kan de verkligen vara osäkra per ­automatik om man använder ”­normal” ammunition? Att ladda med högt laddad ammunition ska man väl undvika i alla gamla vapen.

SVAR

Hej! Det stämmer att ­vapnet ni har är byggt på en M96 låda. Att generellt ge svar på hur säkert ett vapen är kan vara vanskligt. Ett vapen som är så pass ­gammalt bör alltid gås ­igenom av en kompetent person för att säkerställa funktion och skick. Det man bör kika speciellt på utöver vapnets normala funktioner är:
• Låsmått, så ­kallat headspace men även patron­lägets övriga mått och skick.
• Allmänt skick, rost, sprickor, urbränningar på stötbotten och slagstift.
• Pipans invändiga skick.
• Kolvens skick.
• Slagstiftets utstick.

Jag misstänker att ni läst eller hört rykten om stålets kvalitét. Man kan generellt säga att på gamla vapen finns ofta större variationer i det stål som använts. Det har även under vissa perioder varit brist på stål men stor efterfrågan, till exempel under krigsåren. Under dessa perioder tog man helt enkelt det stål man fick tag på. Ett allt för hårt stål kan bli skört samtidigt som ett för mjukt stål har lättare att slitas och att få sättningar, exempelvis i låsningen för slutstycket då med förstorat headspace som följd.

Detta behöver dock inte nödvändigtvis betyda att just ert vapen är osäkert, men en kontroll av ovanstående punkter skulle vara klokt. Tänk på så många vapen det finns, men så få tillbud det trots allt rapporteras om. Som du skriver bör dock inte heta laddningar användas, men fabriksladdad jaktamunition ska vara ok förutsatt att skicket på vapnet är bra.

Jon Persson, JP Vapen AB.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.