Hej. Man läser mycket om att folk använder varmintkulor till räv, men vad är det? Har ni någon bra ammunition att rekommendera? Jag laddar inte egna skott så jag behöver köpa färdiga.

SVAR

Hej. En varmintkula är gjord för att ha en explosiv expansion i viltet och gå sönder i småbitar vid träff.

Ordet kommer från engelskans ”vermin” som betyder skadedjur, och det är precis den typen av jakt kultypen är avsedd för.

Kultypen ger bra knall- och fall­verkan och minskar dessutom risken för rikoschetter vid jakt i flacka landskap, eller över isar. Säljakten är ett annat tillfälle när kultypen passar bra, där skjut­er man i huvudet så köttförstöringen är inget problem och risken för rikoschetter minskar betydligt jämfört med hårdare jaktkulor. Kultypen är dock direkt olämplig att använda på matvilt främst på grund av köttförstöringen.

Utbudet på fabriksladdad varmint­ammuniton är ganska begränsat, nu framgår det inte vilken kaliber du har men i klass ett-kalibrar finns inte mycket att välja på tyvärr. Jag vet att Sako har släppt en varmintserie i .308 och .30-06, det ska finnas något mer ­fabrikat också. Till kalibrar i klass två och tre är dock utbudet större. Hör med din handlare så hjälper de dig att hitta rätt.

Anders Dahlgren, viltmästare.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.