Hej! Jag har en fundering, hur är förfarandet med licens­en vid försäljning av vapen mellan privata personer. Skickar man iväg sitt original till köparen? Eller skickar köparen licensansökan till mig och jag lämnar in den med mitt original? Har aldrig sålt till någon, okänd därav frågan.

SVAR

Hej! Det kan kännas lite olustigt att lämna ifrån sig sin originallicens till någon okänd. Det man kan göra är att skicka in sin original­licens direkt till Polisen istället, se till att ta kontakt med Polisen innan bara så att licensen kopplas ihop med själva ansökan. Detta är kanske speciellt aktuellt om köpet sker på distans och vapnet ska skickas till köparen. Kom också ihåg att ta en kopia på licensen så du har något att visa upp vid en eventuell kontroll under själva handläggningstiden när du fortfarande har vapnet kvar hos dig.

Om köparen istället besöker dig innan för att titta på vapnet kan du också ­kontrollera dennes ID och be att han eller hon ­kvitterar på din kopia att han eller hon har mottagit din original­licens. Personligen tycker jag dock det känns bättre att skicka eller lämna in den direkt till Polisen.

Anders Dahlgren, viltmästare

Fel: Kontaktformulär hittades inte.