Hej Anders. Tack för en mycket bra tidning. En höjdpunkt sedan många år tillbaka. Jag undrar om du kan hjälpa mig med några frågor till min härliga bössa? Det är en Husqvarna bock.

Enligt licensen modell 300. Köpte den nyligen och den känns härlig att skjuta med. Gav 3 900 kronor för den i butik.

Hittar en stämpel på den som ser ut att lyda: ICAF. ­Piporna är ej borrade med möjlighet till choker, utan den ser ut att ha olika diameter i piporna. Kanske ½ och ¼. Vet ej? Jag har bifogat några bilder ifall det underlättar.

Det jag undrar över är tillverkningsår, värde, och om den är lämpligt för stålammunition eller endast bly? Det vore toppen om du kunde hjälpa mig med svar på mina frågor. Tack på förhand.

SVAR

Hej, och stort tack för komplimangen om tidningen. Dessvärre kommer jag kanske göra dig lite besviken när det gäller ditt vapen. Du har inte betalat för mycket, och att du trivs med vapnet är det viktigaste, men vapnet är ingen Husqvarnaprodukt.

Husqvarna vapenfabrik upphörde för cirka 30 år sedan. Senare startades ett försäljnings-AB som beställde hagelbockar från Italien av just den modell du har, som stämplade vapnen med Husqvarna. De finns även några andra varianter på dessa vapen än den du har, men vapnet har dock inget med Husqvarna vapenfabrik att göra. Liknande vapen från samma tillverkare finns även lanserat under ­andra namn.

Slagstift är ett vanligt problem på dessa ­vap­en. Vapnet fanns även att köpa med utbytbara choker till vissa sportmodeller, då med bredare spång och ejekto­rer. Säkringen på ditt vapen är enkelverkande.

Ditt vapen är borrat för jakt. Pipornas märkning av trångborrningsgrad är stämplade på pipans bakre del. * = full. ** = ¾. *** = ½. **** = ¼. Ren cylinderborrning är ovanligt på jaktvapen.

Vapnet är lämplig för endast blyhagel. Om ett vapen är lämplig för stål, ska det vara stämplad med ”steel proof”. Den är värd ungefär vad du betalat för den. Tillverkningsår är jag lite osäker på, men mest troligt är det nästan 30 år gammalt.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.