Kolven på mitt gamla hagelvapen är hel och fri från sprickor, men torr och lite sliten. Med handen på hjärtat har jag aldrig vårdat den. Hur ska jag göra för att den ska bli så bra som möjligt? Jag vill att den ska se bra ut och att den ska hålla. Vågar jag sandpappra den för att få till en fin yta?

SVAR

Tvätta stocken med thinner eller färgborttagningsmedel. Tvätta sedan med vatten. Tryckmärken kan lyftas upp med strykjärn och en fuktig pressduk. Låt torka. Det torra trät kan nu putsas med stålull (trollull 000). Använd inte sandpapper för det skär sönder träfibrerna. Efter att stocken torkat ordentligt kan den behandlas med stockolja.

Eget recept: 2dl rå linolja, 0,5 dl kokt linolja, 1 dl balsamterpentin.

Smörj in stocken med oljan med hjälp av en mjuk trasa. Efter någon timme, torka bort all överflödig stockolja och låt torka ett dygn. Upprepa oljebehandlingen två gånger. Det är viktigt att all överflödig olja torkas bort någon timme efter behandlingen, annars får man ett oljelager, som blir som ett skinn på träet.

Inom ca 14 dagar bör du göra samma oljebehandling igen.

Var noga med att trasor och stålull läggs i vatten efter att de kommit i kontakt med oljan, för de kan annars självantända.

Behandling av stocken ska ske i rumstemperatur. Stocken kan värmas med en hårfön före inoljningen. Varning: Varmluftspistol kan bränna träet och så även en hårfön om den hålls för nära.

Undvik att få oljan på metalldelar. Före användning av vapnet ska oljan torka ordentligt. Det räcker sedan med en behandling varje år. Satsen på 3,5 dl räcker i många år. Förvaras i tät glasflaska/glasburk, ej i behållare av plast.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.