Jag ska köpa ett kulvapen av klass-1 till min son som precis tagit jägarexamen. Skulle du säga att det är bättre att köpa ett begagnat vapen av en exklusivare modell, än att köpa ett nyproducerat billigt vapen, om vi tittar på en prisklass runt cirka 10 000 kronor?

SVAR

Många gånger är det så att du kan göra ett fynd på begagnatmarknaden, och det är inte ovanligt att ett begagnat vapen har ett kikarsikte. Som exempel har jag sett vapen som kostat över 20 000 kronor ny, som är i utmärkt skick och säljs för 10 000 kronor (utan kikarsikte). Då har du ett vapen i bättre klass, än om du köpt ett nytt för 10 000 kronor. Men det finns alltid risker med begagnat, och du måste vara noga med att kolla så att vapnet är i gott skick. Om möjligt tolka pipan, då ett pipbyte är väldigt dyrt.

Tänker du istället köpa ett nytt vapen, så är fördelen med det att alla komponenter är nya, och det finns en garanti om något går sönder. För runt 10 000 kronor får du en ny Tikka, eller Mausers nya tillskott som testas i denna utgåva. De är helt klart prisvärda alternativ i den aktuella prisklassen.


Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.