Jag ska köpa något för att framför allt få ner rekylen på mitt klass 1 vapen. Jag har förstått att både ljuddämpare och rekylbroms dämpar rekylen, men när dämparen dämpar ljudet så har jag fått berättat för mig att en rekylbroms ökar ljudet. Stämmer det? Och vilken effekt har dessa båda på precisionen?

SVAR

Du har helt rätt i att en rekylbroms kan öka ljudknallen som skytten upplever, och hörselskydd är ett måste då man skjuter med rekylbroms. När trycket som bildas när kulan skjuts genom loppet träffar rekylbromsen dras vapnet framåt, vilket minskar rekylen, men ljudet studsar bakåt.

När det gäller precision är det inte helt enkelt att svara på efter­som alla vapen är unika och passar olika bra med dämpare eller rekylbroms. Den minskade rekylen som båda tillbehören bidrar med brukar öka precisionen, dels för att skytten upplever ­mindre rekyl och därför skjuter bättre, och för att även vapnet i sig preste­rar bättre av lägre rekyl. Dämparen tillför även en del vikt vilket ibland är bra för vapnets balans. De minskade pipsvängningarna som en dämpare bidrar med är även de bra för preci­sionen. Så för den totala upplevelsen, komforten, säkerheten och även precisionen så rekommenderar jag en ljuddämpare.


Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.