Jag drar rent pipan varje gång jag varit ute, och slutstycket brukar jag plocka isär en gång om år på mitt kulvapen. Men är det inte något mer man bör göra för att ta hand om vapnet? Behöver man inte göra något åt mekanismen där alla rörliga delar sitter?

SVAR

Det är bra att du vårdar pipan varje gång du varit ute. Kom ihåg att vapnet ska ha nått rumstemperatur innan du börjar vårda det. Här kommer en snabb redogörelse för hur jag vårdar: Dra rent pipan med lappar. Applicera fett (vapenfett eller vapenolja) på borste, dra in och låt vapnet stå i någon timme. Dra ur pipan med några lappar. Applicera slutligen nytt fett på en lapp och dra in i pipan och låt vapnet stå så när du förvarar det.

Före användning ska sedan vapnet dras torrt med lappar så att allt fett försvinner.

Många fuskar med vapenvården efter en jaktdag bara för att de inte skjutit med vapnet. Har vapnet varit ut i skogen ska det alltid dras igenom.

Isärtagning av slutstycket är ok, men plocka inte isär övrig mekanik. Avtryckaren etcetera är justerad från fabrik för att vapnet ska vara säkert, och det är inte så roligt för en tekniker att pussla ihop ett vapen som kommer i delar.

När ynglingar inte längre gör militärtjänst har vapenvården blivit sämre. Om man skjuter ett eller 50 skott är vapenvården densamma.

Kraftig rengöring med solvent skall göras med jämna mellanrum. Efter att det gjorts dras pipan rent efter någon timme och ersätts med vapenfett eller olja. Kom ihåg att bra vapenvård förlänger vapnets liv. Ett tips är att använda gamla t-shirts som du kan du klippa i delar och göra till läsklappar. Det är billigare än att köpa färdiga lappar och fungerar lika bra.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.