Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Läs alla delar av Knivskolan här ->

Jag tänkte i bild och text ta er med i processen i hur man gör en kniv. Jag kommer att gå ­igenom de viktiga grunderna från allra första början fram till att kniven hänger i ditt bälte. Jag kan nästan lova dig att du kommer finna det rogivande under processens gång och ­känna dig ganska stolt när du sakta ser detta eggade verktyget ta sin form, för att slutligen sitta där med en egengjord kniv. Det är roligt och tillfredställande att skapa.

I den här knivskolan hoppas jag kunna inspirera dig till att göra en egen jakt- eller fiskekniv. Jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter när det kommer till knivmakeriets olika delar. Allt från olika skaftmaterials egenskaper, skaftets upp­byggnad och hur jag tycker att en perfekt allroundkniv till jakt ser ut. Jag är absolut inget proffs, knivmakeriet är precis som med jakt – du blir aldrig fullärd. Det finns alltid något nytt att lära sig.

Det första jag vill att du gör är att sopa bort alla tankar på att du måste vara konst­närligt lagd för att göra en kniv. Det kan jag garantera att du inte behöver. Visst, den första kniven kanske inte blir det vackraste, inte den andra heller. Men sakta men säkert så börjar du komma in i slöjdandet och du får ett öga för vart du kan göra de små korrigeringarna som gör stor skillnad för det slutliga resultatet. Så släpp loss din kreativitet och gör din egen kniv!

Text & foto: Tony Hansson