Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Detta reportage finns även som film!

Efter att vi i de tre senaste artiklarna har fokuserat på kulvapen och kulskytte så byter vi nu fokus till våra hagelvapen och avhandlar de teoretiska grunderna med allt från säkerhet, delars namn och vapentyper.

Inledningsvis vill jag återigen trycka på säkerheten och hörseln. Tjatigt? Kanske det, men faktum kvarstår att det händer tillbud och olyckor då och då som ibland leder till svåra skador och till och med dödsfall. Allt detta måste sitta i ryggmärgen och det kan bara ske genom att du alltid sköter detta exemplariskt, varje gång! Oavsett om det handlar om att du tar ut vapnet ur vapenskåpet och hur du sköter det hemma bland familjen eller när du sedan kommer ut bland övriga skyttar på skjutbanan. Sitter det inte i dessa lägen kommer problemen senare när du är på jakt, du är trött och kall och skall nu på en sekund både ta beslut, agera och skjuta. Då måste som sagt säkerheten sitta utan att du ens reflekterar över detta. Annars är risken stor att du skadar hunden eller jaktkamraterna.

Text: Anders Nilsson
Foto: Anders Andersson & Anders Nilsson