Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Året var 1897 när Browning för första gången introducerade sitt banbrytande vapen. Sedan den historiska dagen har Browning fortsatt att leverera ett omfattande utbud av hagelgevär, kulgevär och sportskyttevapen som har glatt entusiaster runt om i världen.

Browning har banat väg inom tillverkningen av halvautomatiska hagelgevär och hagelbockar, vilket har haft en betydande inverkan på vapenindustrin och dess utveckling.

Historien om Browning är intimt förknippad med John Moses Browning, som växte upp i en familj där vapentillverkning var en naturlig del av vardagen, tack vare sin fars yrke som vapensmed.

John Moses sista bidrag till Browning kom år 1925 i form av prototypen för det första over/under eller bock, som det också kallas, vilket skulle förändra historien för hagelgevär. Det är tydligt att Browning har lämnat bestående avtryck i jaktvapenhistorien.

Nu står vi här, nästan 100 år senare, med en Browning B525 Citori Adjustable.

Text: Jocke Smålänning
Foto: Tony Hansson