Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Nya generationens halvautomat

Det var år 1897 då det banbrytande Browning-vapnet såg dagens ljus. Sedan dess har Browning framställt otaliga hagelgevär, kulgevär och sportskyttevapen som glatt kunder världen över. Nu, 126 år senare sitter jag och håller i Brownings senaste nyhet, Browning Bar 4X och vi på Vapenverkstan har tagit en närmare titt på den.

Browning var pionjärer när det gäller tillverkningen av halvautomatiska hagelgevär och hagelbockar, och detta har haft en betydande inverkan på vapenindustrins framsteg.

Historien om Browning är intimt förknippad med John Moses Browning, som föddes i USA under 1800-talet och växte upp i en familj där vapentillverkning var en naturlig del av livet i och med att hans far var vapensmed.

Vid 23 års ålder hade John Moses sitt första patent för ”J.M. Browning Single Shot Rifle” och startade sedan en liten verkstad där han tillverkade pistoler tillsammans med sin bror och deras anställda. Några blomstrande affärer var det inte tal om och bristen på kapital hindrade verksamheten, tills en betydande figur inom vapenindustrin upptäckte Browning-brödernas pistoler. En representant från Winchester ingick ett avtal med de unga bröderna, vilket verkligen satte fart på affärerna. John Moses kreativa ådra och yttersta noggrannhet i hans uppfinningar var så enastående att majoriteten av hans tekniska innovationer inte kunde överträffas eller ersättas på flera år.

Text: Jocke Smålänning
Foto: Tony Hansson