Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Nu är det inte långt kvar innan det är dags för starten på årets jaktsäsong och såväl jägare som våra jakthundar kommer då att mötas upp igen. I många jaktlag ska flertalet hundar samsas under jakten och inte ovanligt är det att många hundar kommer att bo tillsammans i jaktkojor och stugor.

Den dag det är dags för att jaga tillsammans med andra hundar så är det värdefullt att man ­tidigare arbetat med ­situationer där man lärt hunden att ignorera andra hund­ar. I samband med jakt så är det jaktlusten som är det centrala hos hunden och vid dessa tillfällen brukar normalt inte hundar bry sig om varandra. De flesta jakthundarna används ofta inte i sådana jaktsituationer att man släpper flera hundar vid ett och samma jakttillfälle och då blir inte detta något problem heller.

Däremot i andra jaktformer, som exempel­vis för stående- eller apporterande fågelhundar, kan flera hundar komma att arbeta sida vid sida. Dessa hundraser kräver mycket dressyr ­innan det är dags för den egentliga jakten och i det sammanhanget är ett tydligt ledarskap, som bygger på relation och kommunikation mellan dig och din hund, en förutsättning för en lyckad jakt. Ett ledarskap som gör föraren till fågel­hunden mer betydelsefull i ett hund­perspektiv, än de andra hundarna som jagar samtidigt sida vid sida.

Text & foto: Kenth och Anette Gustafsson