Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

För alla de hundägare som har arbetande hundar i någon form är det betydelsefullt att veta att den individ man köper som valp förhoppningsvis besitter de anlag som är viktiga för respektive ras arbetssätt. De allra flesta hundraserna avlades inledningsvis för att fylla någon form av funktion antingen som vakthundar i olika former, hundar som skulle vara behjälpliga vid boskapsskötsel eller som jakthundar med olika specialiteter. Den rasavel vi idag bedriver startade för de flesta hundraserna någon gång under 1800-talet även om det finns vissa raser med en något längre historia än så, medan några andra raser fått sitt erkännande som ras betydligt senare.

En av de hundraser där det redan på 1700-talet etablerades en stambok är den engelska rasen Foxhound och de hundar idag som finns inom rasen kan härledas hela vägen tillbaka till denna stambok.

Text och foto: Kenth & Anette Gustafsson