Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

En av de aktiviteter som kan vara lämplig att göra med sin hund ­under ­sommaren är att träna viltspår och varför inte ha som mål att kunna starta sin hund i anlagsklass? När det gäller att lära sin hund att spåra finns det många olika sätt att göra det på, och det här är mitt sätt.

Om du ska träna viltspår så måste jakträttsinnehavaren eller markägaren till den mark där man skulle vilja lägga ett spår kontaktas, oavsett om det är person-, släp- eller blodspår. Det är självklart att man ska ha fått ett godkännande innan man börjar lägga spår, oavsett vilken typ av spårträning man tänker bedriva.

Tidigare måste man även ha ett tillstånd från Jordbruksverket innan man började använda blod, som klassas som livs­medel, för träning och bedömning av hundar som söker efter skadat vilt. Men från 2015 krävs inte längre det tillståndet. Däremot så måste blodet vara minst två veckor gammalt innan det får användas i spårsammanhang. Anledningen till det är att blodet ska kunna återkallas om det finns risk att det kan innehålla någon form av smitta, som exempelvis mul- och klövsjukan.

Text & foto: Kenth & Anette Gustafsson