Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Är du på jakt efter en drilling? Man får oftast vad man betalar för och även om dessa båda är ­kvalitetsvapen så är skillnaderna fler än man tror.

Är du på jakt efter en begagnad drilling finns den lite olika fabrikat att välja mellan. Dessa två tyskar är bland de bättre, men även om de båda är kvalitetsvapen så kostar modellen från Krieghoff ungefär dubbelt så mycket som Merkels variant. Krieghoffen är av modell Plus i kaliber 6,5×55, samt kal 20, medan Merkeln är av modell 32 med 6,5×55, samt kal 12.
Personligen tycker jag att en drilling ska ha en kulpipa i klass-1 och av dessa är just 6,5×55 min favorit. Det är inte många kalibrar som slår den på fingrarna när det gäller att ha ett brett användningsområde. Men den skjuter du allt från en björn till en skogsfågel och kalibern är känd för sina goda ballistiska egenskaper. Köper man en drilling i klass-2 har man kraftigt begränsat användningsområdet.

Text: Anders Kjellberg
Foto: Johan Olsson