Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

AE Precision är nog ett nytt namn för de allra flesta. Själva bössan tror jag dock är bekant för fler än vad namnet är – om jag säger Steel Action så ­kanske det klarnar för den som inte riktigt kan sätta fingret på varför. ­Likheten är inte en tillfällighet, AE Precision har nämligen under 2021 köpt upp licensrättigheter för att tillverka efter Steel Actions ritningsunderlag i sin fabrik i Slovakien.

Rakrepetrar är definitivt i ropet här i Europa och även om AE Precision är nya på marknaden så är konstruk­tionen och design­en baserad på någonting som är etablerat på marknaden. I grunden kommer den i två modeller, HSS för .308 samt HMS för ­.30-06 och 8x57IS där jag har testat den kortare lådan HSS i .308.

Bearbetning och maskinarbete på lådan ser riktigt bra ut. Inga tydliga verktygs­märken eller missar i gradningen. Detsamma gäller slutstyckskroppen och huvudet som är snyggt bearbetat med en ordentlig flutning på det tjocka slutstycket som både ger form och funktion. Tittar man vidare baktill på slutstycket så är alla delar inte längre maskinbearbetade utan i stället gissningsvis tillverkade med hjälp av MIM, formgjutning av metall. Det ger inte riktigt samma kvalitetsintryck i helhet men är bara tydligt om man faktiskt tittar efter det.

Text & foto: Robert Purvins