Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Vintern har gjort sitt intåg och själva anpassar vi oss efter kylan med kläder i olika lager, kanske till och med eluppvärmda sådana. Men hur påverkas ammuni­tionen av kylan, och hur bra fungerar det gamla ­tricket att förvara patronerna i den varma byxfickan under toppjakten? Allt om Jakt & Vapen har testat.

De flesta jägare och skyttar är nog bekanta med att patronens prestanda påverkas av temperaturen, men på vilket sätt och hur mycket? Hur stor roll spelar det i praktiken? Hur påverkas träff­läget om du skjutit in ditt vapen i 20 plusgrader, när du sedan ligger och siktar på en orrtupp i -22 grader? Ett vanligt tips inför toppjakten brukar vara att förvara patronerna i en ficka nära kroppen tills det är dags att skjuta, för att på så vis undvika problematiken med kylan. Men hur lång tid har man då på sig innan det iskalla patronläget kylt ned krutet i patronen så mycket att man ändå tappat effekten av att hålla patronerna varma? 10 minuter, 5 minuter, 30 sekunder? Allt om Jakt & Vapen har försökt reda ut vad som händer.

Text & foto: Anders Dahlgren