Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Nu när älgstammen minskar på vissa håll verkar fler börja jaga småvilt igen med drivande ­hundar, då kan en begagnad drilling fylla behovet av lämpligt vapen. Det är tydligt att efterfrågan på begagnade drillingar är stor då det finns få till salu, speciellt i klass ett. Jag har här provat en äldre Sauer 3000, det testade exemplaret är från tidigt åttiotal.

Det testade exemplaret är modifierat på flera sätt, ändringarna som kan göras på de flesta begagnade drillingar på marknaden om man vill.

Det testade exemplaret har en kolv av ganska mörk valnöt av god kvalitet. Kolven har så kallad svinrygg och har ett tydligt kindstöd. Framstocken är kraftig jämfört med flertalet andra drillningar och lossas med en hjälp av en tangent på undersidan. Kolven och framstocken har nätskärning och kolven var i original försedd med en bakkappa av bakelit, men på det testade exemplaret sitter det en bakkappa av gummi vilket gör att bössan är betydligt bättre att skjuta med.

Text och foto: Ulf Losung