Orsak till kramp – Krampanfall och epilepsi

Foto: Przemysław Iciak.

+ DETTA ÄR EN PREMIUMARTIKEL
Logga in eller teckna en prenumeration här för att läsa hela artikeln.
Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Kramper och krampanfall är en av de vanligaste neurologiska störningarna hos hund och den vanligaste orsaken till kramper är epilepsi. Kramp definieras som en tillfällig, ofrivillig störning av den normala hjärnfunktionen vilket i de flesta fall leder till någon typ av okontrollerad muskelaktivitet. I den här artikeln går vi igenom de vanligaste orsakerna till kramper hos hund, diagnos och möjliga behandlingsalternativ men också vad man ska tänka på om ens hund får ett kramp­anfall.

Det finns många sjukdomstillstånd som kan ge kramper hos hund och flera av dessa är allvarliga och kan vara livshotande. Exempel på orsaker som kan ge krampanfall är till exempel hjärntumörer, vissa infektionssjukdomar, rabies, vissa leversjukdomar, hög feber, elektrolytrubbningar, urinstopp, epilepsi, och förgiftningar. Samma symtom kan alltså ha många olika möjliga förklaringar och det är därför viktigt att alltid kontakta veterinär vid krampanfall.

Text: Emma Lindblad-Åström, Klinikveterinär Anicura Västra Djursjukhuset i Göteborg. Specialist i hundens och kattens sjukdomar