Jag har ärvt en hagelbössa efter min farbror som när han var i livet påstod kommer från hans farfar, vilket blir min farfars far. Jag har blivit mer och mer nyfiken kring geväret främst kopplat till affektionsvärdet. Men visst, det är alltid även intressant att veta ifall det är värt något rent ekonomiskt eller samlarmässigt. Så, jag skulle egentligen vilja veta så mycket det går att få reda på kring bössan. Tillverkningsår, upplagor, köpare med mera. Förhoppningsvis kan ni hjälpa mig!

Det är ett dubbelpipigt hagelgevär stämplat: Husqvarna vapenfabriks A.B. med siffrorna 173218 samt siffran 20, dessa siffror finns både på pipan samt på underbeslaget.


SVAR

Denna hagelbössa med hanar var en gång i tiden Husqvarnas storsäljare, och i många jägares hem hängde just en Husqvarna modell 20 på väggen. Detta före vapenskåpens tid. Älgkronor pryddes ofta av gamla Remingtongevär och Husqvarnabössor. Ditt vapen i modell 20 är tillverkat 1941 och är ett utav 2100 exemplar av just denna modell. Andra varianter av modellen är 20 A och 20 B. Grundmodellen är från 1877 och under produktionstiden gjordes många mindre ändringar. 1956 upphörde tillverkningen och hammelesbössorna hade tagit över. Totalt tillverkade Husqvarna cirka 35-40 000 hagelvapen, bland annat modell 15, 16, 17, 20, 20 A och 20 B med mekanism av modell Lefaucheux i kaliber 16 och 12. Samtliga med 65 mm patronlägen. Värdet på ditt vapen är blygsamt. Men en samlare som hittar ett välvårdat vapen i nyskick, kan kanske betala en tusenlapp eller några hundralappar till. Många fina Husqvarnabössor slutar i en smältugn på grund av den snåla vapenlagen med max sex platser i garderoben.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.