Det är vanligt på drillingar att man har ett montage så man enkelt kan byta kikarsikte. Jag har ett vapen i kal 6,5×55 som jag använder både på drevjakter och på toppfågeljakt, men jag har ingen bra lösning på sikte. Är det bättre att köpa två sikten och ett montage så man enkelt kan byta, eller är det bättre att satsa på ett avancerat kikarsikte som har ett stort förstoringsspann.

SVAR

Att köpa ett kikarsikte som spänner över stora förstoringsspann är inte billigt, men ändå det billigare alternativet av de två du frågar kring.

Det finns modeller med förstoringsspann på exempelvis 1,8 – 14, eller 2-12 som kan vara ett alternativ, men ett sådant i bra kvalité kostar cirka 15 000 – 20 000 kronor. Det finns så klart billigare varianter också.

Om du istället vill göra den mest optimala lösningen, och pengar inte är ett hinder, skulle jag föreslå ett hakmontage. Med ett sådant kan du snabbt byta kikarsikten utan att skottställa dem. Dock kommer ett sådant kalas gå loss på mellan 20 000 – 25 000 kronor för bara fästet. Sedan ska du köpa två kikarsikten med ringar etcetera.

Väljer du det sistnämnda alternativet är det viktigt att båda kikarsiktena har lika höga montage, eller att du har en justerbar kolvkam, för att det ska bli lätt att skjuta när du byter riktmedel.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.