Hej. Jag är ny på det här med fällor och har fått två gamla mårdfällor av min morfar, det står Gävleborgsfällan mård på dem. Är de godkända att fånga med? Är det nåt särskilt jag behöver kolla innan jag sätter ut dom?

SVAR

Hej. Roligt att höra att det finns intresse för fällfångst bland ungdomarna! Självklart ska du sätta ut dem, och morfar kanske kan hjälpa dig med lite tips på bra fångstplatser? Jag vet inte vart in landet du bor men i norra delarna av landet börjar jakten den 1 september och i de södra delarna först den 1 november. Du kan gå in på Svenska Jägareförbundets hemsida och kolla upp vad som gäller för dig.

Gävleborgsfällan är godkänd för mård och mink och har typbeteckning S016 eller S017 beroende på modell. Den finns i två varianter, en genomgångsfälla som är avsedd för mink (heter då S017) och en med en enkel ingång som är avsedd för mård (S016), står det mård på dina så utgår jag ifrån att det är den du har.

Det du bör kolla upp, med tanke på att det är gamla fällor, är att det är bra kraft i slagbygeln. Med tiden kan fjädrarna mattas av och kan behövas bytas ut. Det andra är att lådan är hel och juste och att ingångshålet inte är större än 90 millimeter, är det större än så är fällan inte längre godkänd. Skulle hålet vara slitet och för stort brukar det gå rätt bra att byta ut hela frontskivan och ta upp ett nytt hål med en sticksåg – eller ännu enklare, en 90 millimeters hålsåg till borr­maskinen.

Den fällan du har är avsedd att ­fästas mot en trädstam och det är viktigt att den hamnar minst 150 centimeter ovanför marken för att undvika att rävar och annat kommer åt den. Tänk även på att ha lite margi­nal här ifall det kommer mycket snö under vintern. Kom också ihåg att du inte får beta på själva trampplattan utan bara bakom själva slagbygeln, detta för att se till att slaget träffar som det ska och att mården dör ögonblickligen.

Till sist måste du se till att märka upp den ordentligt, enklast brukar vara att skriva ut från datorn och plasta in en liten lapp som man sedan häftar fast på fällan. Den information som måste finnas med är namn, adress, telefonnummer och fällans typbeteckning (S016 i det här fallet).

För att läsa på mer om fällan och vilka specifikationer som gäller kan du gå in på Naturvårdsverkets hemsida och söka på din fälla. Där finns även mer allmän information om regler kring fällor. Lycka till och skicka gärna in en bild när du fångad din första mård!

Anders Dahlgren, viltmästare

Fel: Kontaktformulär hittades inte.