Kaliberval

  Jag ska köpa ett vapen i klass-1 för att jaga framförallt vildsvin och älg. Jag har även tänkt montera en ljuddämpare på vapnet och vill då kapa pipan så mycket som möjligt (inom rådande rekommendationer) för att få ett smidigt vapen. Vilken kaliber skulle du föreslå att jag väljer, och varför?

  SVAR

  Skillnaden mellan olika kalibrar är relativt liten i detta hänseende, och jag skulle inte generellt säga att vissa kalibrar är bra med kort pipa. En studsare för klass 1 måste ha en piplängd på minst 45 centimeter. Men när pipan blir så kort kan gränsen för att klara kraven för klass 1 vara farligt nära. Gällande data för utgångshastighet etc bygger i de flesta fall på en piplängd på 61 centimeter.

  Att kapa ner pipan till minimilängd kan göra att vapnet får en dålig kulbana som visar sig tydligast i samband med skott på långa håll. Då jag monterar en ljuddämpare vill jag helst inte korta pipan under 50 centimeter (+-2 cm beroende på kaliber). Detta för att inte kunden ska bli besviken på ballistiken. Detta är extra viktigt med vissa kalibrar, tex magnumkalibrar eller tunga kulor i grova kalibrar, då dessa oftast kräver långa pipor för att få bra ballistik.

  Det finns korta kompakta ljuddämpare som fungerar bra i kombination med en pipa på 50 centimeter, och det är vad jag skulle rekommendera.

  Anders Kjellberg, vapentekniker

  ANNONS

   2 KOMMENTARER

   1. Hej !
    Vad är skillnaden mellan revolver kalibern 44 och kalibern 45? Är det längden på hylsa eller är det kulan? Eller är det båda?

    Mvh Charley

    • Hej Charley!

     Revolverkalibrar är tyvärr inte min starka sida, men det jag tror jag törs säga är att just siffrorna 44 och 45 har med kuldiametern att göra. Lite förenklat borde man kunna säga att kaliber .44 använder kulor som är 0,44 tum i diameter och kaliber .45 kulor som är 0,45 tum. Nu är det inte riktigt så enkelt, det finns ett antal varianter av kalibrarna där måtten på kulorna också skiljer sig åt på grund av olika anledningar.

     Ta hjälp av en pistolskytteklubb eller en välsorterad handlare om du vill veta mera, de kan förklara saken mer ingående.
     Mvh/ Anders Dahlgren.

   Comments are closed.