Jag ska köpa ett vapen i klass-1 för att jaga framförallt vildsvin och älg. Jag har även tänkt montera en ljuddämpare på vapnet och vill då kapa pipan så mycket som möjligt (inom rådande rekommendationer) för att få ett smidigt vapen. Vilken kaliber skulle du föreslå att jag väljer, och varför?

SVAR

Skillnaden mellan olika kalibrar är relativt liten i detta hänseende, och jag skulle inte generellt säga att vissa kalibrar är bra med kort pipa. En studsare för klass 1 måste ha en piplängd på minst 45 centimeter. Men när pipan blir så kort kan gränsen för att klara kraven för klass 1 vara farligt nära. Gällande data för utgångshastighet etc bygger i de flesta fall på en piplängd på 61 centimeter.

Att kapa ner pipan till minimilängd kan göra att vapnet får en dålig kulbana som visar sig tydligast i samband med skott på långa håll. Då jag monterar en ljuddämpare vill jag helst inte korta pipan under 50 centimeter (+-2 cm beroende på kaliber). Detta för att inte kunden ska bli besviken på ballistiken. Detta är extra viktigt med vissa kalibrar, tex magnumkalibrar eller tunga kulor i grova kalibrar, då dessa oftast kräver långa pipor för att få bra ballistik.

Det finns korta kompakta ljuddämpare som fungerar bra i kombination med en pipa på 50 centimeter, och det är vad jag skulle rekommendera.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.