Man ser att det blir allt vanligare med olika plastkolvar. Hur skulle du säga att dessa står sig i jämförelse med träkolvar? Och vad är skillnaden på en exklusiv och en vanlig träkolv? Är det bara utseendet, eller är det även skillnad i hållbarhet?

SVAR

En plastkolv (compositekolv) av bra kvalité som är vridstyv finns till de flesta studsare. De finns i många olika prislägen och kvalité. Dock är det några av dem som har ihålig stock, och dessa är inte så tysta när kvistar slår emot dem. Stockar av trä är bättre och tystare i dessa situationer.

En trästock kräver vård och skötsel, vilket är ett minus för dagens stressade jägarkår. Kvalité och pris varierar när det gäller på trästockar. Kolvar av trä på lågprisvapen brukar ha en enklare kvalité (ett tråkigare utseende). Den stora skillnaden på träkolvar är just utseendet, inte hållbarheten. Det finns fall där stockar med exklusivt trä med fin ådring spruckit i just ådringen. Tvärgående ådringar, eller att träfibrerna inte går helt i långgående riktning, är en risk när det gäller hållbarhet. Framförallt på kolvhalsen som är den svaga punkten.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.