Hej. Tack för en bra spalt i tidningen. Jag håller på med min jägarexamen just nu, och i samband med att jag “blir en jägare” så ska jag få en bössa av min far. Det är nog inte direkt en bössa man jagar med, men jag skulle gärna vilja veta lite mer om den. Enligt min far så är bössan i fråga en gammal armé-Mauser. Hemvärnet övertog dessa i samband med att militären uppgraderade sina vapen. Far låg i lumpen i slutet på 70-talet, efter det gick han med i Hemvärnet och utnyttjade detta vapen. Under 90-talet så skrotade Hemvärnet dessa bössor, och i samband med det så köpte far loss bössan.

1: Vad är det för bössa och när till­verkades den.
2: Bössan är inte använd, rengjord eller inoljad på många år. Om jag vill provskjuta bössan, behöver jag göra något innan?
3: Finns det något värde i denna bössa?

SVAR

Detta är det vapen som varit med i svenska försvaret längst tid. En sådan hängde i varenda kåk förr i tiden. Vanlig bland skytterörelsen. Ett vapen med otroligt lång livstid. Kom som karbin i kortare modell för kavalleriet 1894. 1896 blev det Svenskt Armé­gevär. I bruk i över 100 år. Fanns kvar inom hemvärnet fram till för ca 20 år sedan. Ett precisionsvapen på sin tid och den fungerar väl även idag.
1: Gevär m/96, eller Svenskt Armégevär, från år 1896.
2: Bör rengöras, vårdas och dras ren med rengöringsmedel.
3: Cirka 500 kronor om vapnet är ­komplett.

Anders Kjellberg, vapentekniker

Fel: Kontaktformulär hittades inte.